Saturn este o localitate, stațiune turisticã din județul Constanța. Aceastã stațiune turisticã, de interes național se aflã în vecinãtatea municipiului Mangalia.
Stațiunea Saturn a fost fondatã în anul 1972, ca o stațiune balnearã româneascã. Aceastã stațiune are douã plaje importante: plaja Adras, care se aflã în partea nordicã a stațiunii, aprope de stațiunea Venus, și plaja Diana, în sud, aflatã în apropierea orașului port Mangalia. Pe langa posibilitatile de agrement, punctul forte al statiunii il reprezinta existenta izvoarelor mezotermale sulfuroase si a namolului cu valoare terapeutica, utilizate in tratarea afectiunilor ginecologice si cele ale aparatului locomotor. Saturn este o statiune curata, vesela, cu o plaja foarte buna. Zona sudica a plajei (spre Mangalia) este dantelata de numeroase golfulete create artificial, cu acces in mare relativ lejer, dar cu latimi ale plajei mai mici. Partea dinspre nord (spre Venus) are o lungime de aproximativ 2 km si o latime de 100 – 150 metri. Pe toata lungimea plajei intrarea in apa este lina. Cazarea se poate face atat in hoteluri cat si in vile, pensiuni si camping-uri. Majoritatea hotelurilor ofera o priveliste frumoasa asupra marii. Exista in statiune hoteluri de o stea, doua si trei stele. Posibilitatile de a servi masa sunt multiple. Pe langa restaurantele care apartin hotelurilor, sunt deschise numeroase terase, braserii, pizzerii. Bazele de tratament sunt situate in hotelurile Hora si Balada.
Aici sunt folositi factorii naturali de cura (apa marii, namol sapropelic, ape mezotermale sulfuroase) in tratarea mai multor afectiuni, cum ar fi: afectiuni reumatismale degenerative ( spondiloza cervicala, lombara si dorsala), afectiuni ortopedice posttraumatice (fracturi, luxatii), anemii, manifestari articulare ale bolilor de nutritie ( rahitism), boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronsite cronice, alergii respiratorii ), boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, guta), boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate). Dintre tipurile de proceduri folosite, amintim: hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie (bai sulfuroase, bai de namol, bai de plante, bai galvanice, gimnastica medicala, dus subacval, impachetari cu namol sau cu parafina, masaje uscate sau cu namol, cura geriatrica.
|